EF/GH-Groep Dag 3

Ronde 7

Regobert Eijkelkamp

Vanmiddag starten we alweer met ronde 7. Dat betekent dat we na deze ronde over de helft zijn. Aaaah…. Het is leuk om te merken dat iedereen zoveel plezier heeft, als het niet achter het schaakbord is dan wel met alles wat er rondom het schaakbord te doen is. Sommige kinderen hebben al veel verloren, dat is natuurlijk niet zo leuk als winnen. Maar onthoudt goed dat als je plezier houdt in het spel, dan ga je vanzelf sterker spelen. Misschien nog niet tijdens dit toernooi, maar de volgende keer!

Na 6 minuten is het over en uit op bord 12, tussen Sebastiaan Jansse (wit) en Floris van Capelleveen. De partij is bijna een exacte kopie van de partij die Sebastiaan in de vierde ronde won tegen Fardi Hematyartabatabaie, die ook eindigde in mat op de negende zet. Het is een openingsvalstrik die leuk is om te laten zien:

In deze stelling heeft wit een verrassende zet in petto: 6. Pxf7!?. Juist het verrassingseffect van deze zet maakt dat veel zwartspelers niet goed weten hoe ze nu verder moeten spelen, ook al is de stelling objectief neutraal. Na de voortzetting 6…Kxf7 7.Df3+ moet zwart wel 7…Ke6 spelen om het paard te verdedigen – en de koning staat daar niet op z’n gemak! Sebastiaan, we hopen dat je ons vergeeft dat we iedereen in jouw keuken laten kijken. En Floris, wat ben jij een sportieve verliezer!

De tweede partij die deze ronde is afgelopen komt toevallig van Fardi Hematyartabatabaie. In de vierde ronde verloor hij nog in 9 zetten, maar kijk eens wat hij vandaag deed met de witte stukken tegen Marios Loutragotis uit Griekenland:

Soms zit je aan de verkeerde kant van het bord, maar soms ook niet. Fardi, gefeliciteerd!

Iemand die in dit toernooi altijd aan de goede kant van het bord lijkt te zitten is Liam Vrolijk. Na drie kwartier heeft hij in een degelijke partij zijn tegenstander Lucas Nguyen overspeeld en Lucas besluit het einde niet verder af te wachten en geeft op. Op het tweede bord dreigt Siem van Dael in zetdwang te komen tegen Jonas Hilwerda. Weliswaar is het materiaal in balans, maar de zwarte geïsoleerde dubbelpion in het centrum is een regelrecht handenbindertje voor zwarts paard en koning. Een aantal zetten verder lukt het de witte koning om achter de zwarte pionnen te komen en dan houdt Siem het voor gezien. Met twee verliespartijen op rij beleeft Siem geen goede dag!

Ze zijn al vaker voorbij gekomen: Sven ter Stal uit Duitsland en Oele Dijkhuis. Vandaag spelen ze tegen elkaar op bord drie om een plek in de top van het klassement. Het is inmiddels al rond half zes en zelfs bij de D-groep wordt nog maar op drie borden gespeeld. Laten we eens even kijken hoe de partij er voor staat:

Oele (spelend met zwart) heeft zojuist 56…h4 gespeeld. Het lijkt er op dat de witte toren op a8 is opgesloten. Toch lukt het Sven om de enige juiste zet in deze stelling te vinden. Zie jij ook hoe wit kan winnen? De oplossing vind je onderaan dit verslag.

Bij de meisjes zijn er in deze ronde overwinningen voor Eva van Harten, Annelies Vitharana en Vanessa Wiemann. Alisha Warnaar speelt remise tegen Marlinde Waardenburg en alle andere meisjes noteren een nul. Dat betekent dat Eva van Harten (EF-groep) en Vanessa Wiemann (GH-groep) na 7 ronden op kop gaan in het meisjesklassement.

Sven ter Stal speelde 57.Th8! en nu kan zwart de pion niet pakken wegens 57…Txa7 58.Th7+ K~ 59.Txa7 . De partij ging verder met 57…Kg6 58.a8D Txa8 59.Txa8 h3 60.Th8 h2 61.Txh2 1-0