EF/GH-Groep Dag 4

Ronde 8

Regobert Eijkelkamp

Vandaag gaat we voetballen, of nee sorry, eerst gaan we vanochtend nog schaken. Ronde 8 alweer en dit keer mag iedereen wél beginnen als Aart Strik vanuit de andere zaal omroept dat de klokken kunnen worden ingedrukt. De publieke tribune is weer goed gevuld met 26 fans die de partijen geïnteresseerd volgen. De één doet dat door overzicht over de zaal te houden, de ander is verdiept in zijn of haar tablet waarop de partijen live te volgen zijn. Nu is de internetverbinding op de tribune niet geweldig, maar hopelijk lukt het toch om mee te leven met het jonge kroost.

foto1De ronde is inmiddels 9 minuten onderweg en er is nog steeds géén beslissing gevallen. Dat is een unicum in deze groep in dit toernooi. Misschien dat de kids toch eindelijk geluisterd hebben naar hun ouders die hun gesmeekt hebben om vooral rustig te blijven spelen en geen stukken weg te geven ;-)

Op bord16 spelen Jochem Schoppen (foto) en Noud van der Togt een degelijke partij. Jochem heeft een pion gewonnen, maar of dat voldoende is voor de winst zal in de loop van de ochtend blijken.

Op bord 10 staat een pionvork op het bord; de Belgische Constatijn Beukema (foto) denkt in zijn partij tegen de Duitse Daniel Wiemann nog na of hij met de pion een paard of een loper van het bord gaat slaan. Constatijn staat inmiddels twee stukken achter en dat blijkt niet veel later iets te veel van het goede te zijn.foto2

Wouter Kooman heeft inmiddels gewonnen van Wybe Degger. Wouter ging vanaf het begin in de aanval en Wybe’s koning is niet bestand tegen de gebundelde krachten van wits loper en dame. Mat na 38 zetten.

We hebben de partij tussen Jochem Schoppen en Noud van der Togt verlaten bij een ongeveer gelijke stand. Om half 10 hebben de heren 30 zetten gespeeld en heeft Jochem een vrije h-pion gecreëerd in een toreneindspel. Hoewel het er dreigend uit ziet, is de stelling in evenwicht. Toreneindspelen zijn echter best wel lastig en Noud wordt zo nerveus van de vrije h-pion dat hij besluit om korte metten te maken met het kleine gevaarte:

Noud besluit zijn toren op te offeren met 37…Txh6??. Met een toren achter heeft hij echter geen kans meer tegen Jochem. Als Noud in plaats daarvan bijvoorbeeld 37…Th5 had gespeeld, dan was de partij waarschijnlijk in remise geëindigd. De witte toren moet de h-pion blijven verdedigen en de zwarte koning is in de buurt om het de toren nog lastiger te maken. Het mocht niet zo zijn en Jochem voert zijn stukken keurig naar winst.

Joppe Kroon (foto) speelt ondertussen aan het vierde bord tegen Oele Dijkhuis. Joppe heeft tot nu toe nog maar één keer verloren en twee remises achter zijn naam staan. In de partij tegen Oele hebben de heren een messcherpe variant van het Siciliaans op het bord gezet. Om kwart voor tien zijn er nog maar 15 zetten gedaan en gaat de partij gelijk op. Joppe domineert met de zwarte pionnen het centrum, maar Oele heeft een pionnenmeerderheid op de damevleugel. Beide spelers geven elkaar niets cadeau en na nog een half uur spelen wordt het punt gedeeld. Met 19 zetten en meer dan een uur bedenktijd best een korte partij!

foto3De partij tussen Benjamin Faybisch uit België en Mick van Randtwijk is inmiddels in de eindspelfase belandt. Benjamin staat een loper voor in een veld waar verder alleen de koningen en pionnen te vinden zijn. Heel slim offert hij zijn doorgebroken c-pion waarna hij met zijn loper de pionnen op de koningsvleugel kan gaan opsnoepen. Het eindspel mag voor Benjamin geen probleem meer zijn en hij wint dan ook snel. Inmiddels is het tien uur en wordt er nog intensief geschaakt op bord 22. In de partij tussen Marlinde Waardenburg en Kylian Bijvank (zwart) heeft de zwartspeler een vrijpion gecreëerd op de damevleugel. Marlinde moet haar paard tegen deze pion offeren en het eindspel dat daarna ontstaat weet Kylian goed uit te spelen.

Als de zaal bijna leeg is wordt er nog geschaakt op bord 12, toevallig de dames die wij voor deze ronde gevraagd hebben voor een interview. Normaal gesproken zouden we dan niet inzoomen op hun partij, maar dit keer zit er een leuke schaakpuzzel in die we onze lezers niet willen onthouden:

Annelies Vitharana uit België speelt en met en zij heeft zojuist 25. Lc4 gespeeld. Haar tegenstander is Ilse Geene en zij heeft nu de kans om een stuk te winnen. Zie jij hoe Ilse dat kan doen? De oplossing staat onderaan het interview met beide dames dat je op deze website vindt.