Groep EF/GH - ronde 3

Het is dinsdagmiddag, kwart over twaalf en we starten alweer met de derde ronde! Al snel rollen de eerste uitslagen binnen. Een herdersmat op bord 29 in de partij tussen de Duitse Vanessa Wiemann en de Azerbeidjan Javidan Madjidov. Snelle beslissingen ook in de partijen tussen Felix Muntean - Tijn de Jong (0-1) en Dana Faybish - Joost van der Noorda (0-1). Aan bord 4 staat Daniel Kudlicka met de kraag van z'n T-shirt in de mond te schaken tegen Siem van Dael (zie live-borden). Siem speelt met wit het Morra-gambiet, mooi maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Dat weet Siem wel en in een mum van tijd staat hij een stuk voor. Als het Siem lukt om met toren en loper de zwarte koning op te sluiten is het afgelopen: mat.

Op bord 35 wordt een partijtje binnen de familie Bertholee uitgevochten. Selma neemt het op tegen haar jongere zusje Isabella. Isabella wordt volgende week dinsdag 6 jaar en daarmee is zij een van de jongste deelnemers van dit toernooi. Dan gaat de vinger omhoog: volgens Isabella heeft ze haar zus mat gezet, en dat blijkt ook te kloppen.

Ondertussen is de oudste van het stel, Arjuna Bertholee op bord 7 aan het spelen tegen Thijs Geelhoed. Arjuna staat een loper en een paar pionnen achter. Hoewel dit in deze groep niet altijd iets hoeft te betekenen, lijkt het er op dat Thijs een aardig idee heeft hoe hij nog verder op voorsprong kan komen. Een half uurtje later, als de witte koning van Arjuna alleen nog maar hulp heeft van één pion tegenover een heel zwart leger, eindigt de partij in mat.

Op het eerst bord heeft Jonas Hilwerda het bepaald niet gemakkelijk tegen Quinten Salomons. De materiaalverhouding is bijna gelijk (Jonas staat een gezonde pion voor) maar de stelling is behoorlijk ingewikkeld. Daarbij komt dat Jonas bijna 20 minuten meer tijd heeft gebruikt dan Quinten. Als je begint met 40 minuten op de klok is dat best veel. We zullen zien hoe dit verder gaat. Deze partij is ook te volgen via de live borden.

Op het tweede bord ook een groot verschil in tijdgebruik. Diego  Kaersenhout speelt met wit tegen Rembrandt Bruil en Diego heeft ook zo'n beetje 20 minuten meer tijd verbruikt. Rembrandt heeft twee torens en een dame volop in de aanval tegen een bijna onverdedigde koning en met zijn laatste zet breekt Rembrandt de witte verdediging nog verder af. Deze partij lijkt voor Diego onhoudbaar. Weinig zetten later wordt het onvermijdelijke bewaarheid: mat.

Op bord 6 speelt Lucas Nguyen met wit tegen Frits Geelhoed. Lucas kan als een van de outsiders tijdens dit toernooi worden beschouwd. Hij heeft weliswaar niet een van de hoogste ratings, maar hij heeft bijvoorbeeld wel het NK F in Roosendaal gewonnen in juni van dit jaar met een uitstekende score van 6,5 uit 7.

 

35. Pf3! Lucas zorgt ervoor dat al zijn stukken meedoen aan de aanval. Zwart kan het paard moeilijk slaan omdat dan de zwarte verdediging rond de koning wordt verpletterd. 35...b4 36. Ph4 b3 37.Pg6! en aangezien het mat op de volgende zet niet meer te voorkomen is, geeft Frits op.

Het loopt al tegen de klok van 2 uur als de partij tussen Jonas en Quinten op het eerste bord eindelijk beslist wordt. Jonas heeft aan het langste eind getrokken en met twee dames op het bord heeft hij de zwarte koning mat gezet. Dat was meteen de laatste partij die in deze ronde en in deze groep wordt beslist. We kunnen ons op gaan maken voor de laatste partij van vandaag!