Groep EF/GH - ronde 8

Als je maar lang genoeg meedoet aan het ONJK dan eindig je vanzelf aan 'de andere kant van de tafel'. Thomas Hummel Zo is het in elk geval wel gegaan met Thomas Hummel. Thomas (1992) deed vorig jaar voor de elfde keer mee aan het ONJK en dit jaar is hij te oud om mee te doen. Ondertussen heeft hij wel een diploma gekregen als wedstrijdleider A en nu bestiert hij dus de EF/GH-groep. 

Iets heel anders: Felix en Victor Muntean hebben gisteren een zusje gekregen! Ze heet Clara. Moeder en dochter liggen in het ziekenhuis, maar ze maken het goed. Voor Felix en Victor was het gisteren natuurlijk een spannende dag, des te knapper dat ze toch gewoon weer de hele dag mee hebben geschaakt! Hun vader is spoorslags naar huis gegaan en nu is een vriendin van de familie ingevlogen voor de morele ondersteuning. Chapeau!!

Dag 4 alweer van het toernooi. Vandaag is Dominique Kroon jarig in de D-groep en ze is 12 jaar geworden! Om te zorgen dat de organisatie het niet zou vergeten, had ze voor ons ook maar even een herinnering geschreven op haar naambordje. Van harte gefeliciteerd, Dominique!

Dan gaan we zo langzamerhand naar de partijen. Want vandaag staat er weliswaar maar één partij op het programma, maar dit kan wel eens een cruciale partij in het EFGH toernooi worden. Het is de strijd op het eerste bord tussen Jonas Hilwerda en Rembrandt Bruil. Het zijn de nummers 1 en 2 van de ratinglijst. Ze hebben als enigen van de hele groep een 1500+ rating, maar te oordelen aan hun spel tijdens dit toernooi is onze inschatting dat ze toch wel zo'n 200 elo punten 'underrated' zijn. Die punten zullen ze het komende jaar vast en zeker wel gaan verdienen, als ze voldoende lange partijen blijven spelen.

Voor het eerst dit toernooi is de eerste partij in de D-groep sneller beslist dan in de EFGH-groep! Als de ronde 10 minuten onderweg is heeft zich in onze groep nog niemand bij de wedstrijdtafel gemeld en dat is een unicum. Meestal zijn er rond deze tijd minstens 5 partijen beslist. Kan het ook zijn dat de herdersmatjes en andere openingstrucs raken uitgewerkt? Ondertussen wordt op bord 39 de partij afgewerkt tussen Dana Faybish (inderdaad, het zusje van Nathaniel en Benjamin) en Romke de Boer. De broer van Romke schaakt in een andere groep. Romke is een pion voorgekomen en dreigt nu ook nog een kwaliteit te winnen, dus hij staat er goed voor. Later op de ochtend weet hij de partij dan ook te winnen.

Dana Faybisch Romke de Boer
Dana Faybish Romke de Boer

Een interessante partij wordt gespeeld op bord 21 tussen (hé!) Victor Muntean met wit tegen Krishna Mutnuri. Er heeft een grote afruil plaatsgevonden waardoor de spelers vanuit de opening gelijk in het eindspel zijn beland. Na 22. Td1 is de volgende stelling ontstaan:

Zwart staat twee pionnen voor en met zorgvuldig spel zou hij de partij normaal gesproken moeten gaan winnen. Echter, Krishna speelt 22... Le2?? en hij wordt verrast door het aftrekschaak 23. Pxe2+ Kc6. Even later krijgt Krishna zomaar de kans om het stuk terug te winnen:

In deze stelling speelt zwart 27...c5. Nu is er maar één zet mogelijk om het witte paard te redden, namelijk 28. bxc6 ep. Wellicht is het concept 'en passant' slaan nog niet helemaal bekend bij Victor want na 28. Kc4?? Txd4 heeft Krishna het paard terug gewonnen en voert hij de partij op elegante wijze naar de winst. Vooral ook de matvoering is in deze partij zeer de moeite waard om nog eens na te spelen.

Als de ronde twee uur onderweg is wordt er nog aan twee borden geschaakt. Op het eerste bord is na 51. Lxc5 a3 de volgende cruciale stelling ontstaan:

Lange tijd heeft Rembrandt een stelling met ongelijke lopers en een pion minder moeten verdedigen. In deze stelling mist hij echter een goede kans om de partij remise te houden: 52. Ld4! a2 53. c4 Kxc4 54. Le5 Kd5 55. Ke3. De koning op e3 schermt de toegang voor de zwarte koning af naar de koningsvleugel. Zodra de zwarte koning zijn pion op a2 wil ondersteunen beweegt de witte koning mee. De loper op c6 staat erbij en kijkt er naar, maar kan niets doen. In plaats daarvan offert Rembrandt zijn loper en gaat hij ten onder in het eindspel. Daarmee heeft Jonas één van zijn directe concurrenten op achterstand gezet en wordt het interessant om te kijken wat er op het tweede bord gebeurt in de partij tussen Gilian Honkoop en Nathaniel Faybish:

De materiaalverhouding is gelijk. Zwart heeft een verbonden vrijpion, terwijl wit zwakke dubbelpionnen op de c-lijn heeft staan. De laatste paar zetten is er wat heen en weer geschoven met dame en toren, alsof beide spelers nog aan het zoeken zijn naar een goede voortzetting. 43. Dh4? Luidt de afwikkeling in naar een pionneneindspel dat bij goed spel gewonnen is voor zwart, zoals Nathaniel in de partij bewijst. Gilian had er beter aan gedaan om te gaan voor zetherhaling. Maar ook dan is het alleen zwart die mag hopen op meer dan een half punt. Daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze speeldag en deze speelronde. Morgen weer een belangrijke partij op het eerste bord, die tussen Jonas en Nathaniel. Beide spelers hebben in de vijfde ronde niet de volle buit binnen gehaald, maar verder alles nog gewonnen. We maken ons op voor weer een mooie schaakdag. Maar vanmiddag gaan we eerst voetballen!