A-groep, ronde 2: Revanche op de wereldtitel?

Ronde 2, de eerste ochtendronde. Er waren geen spelers veel te laat, wat altijd nog maar de vraag is bij een ronde die om 9 uur begint. De top-3 maakte gisteren geen fout, eens kijken hoe ze zich er vandaag afbrachten.

Joris Geene speelde gisteren op het 2e bord tegen titelverdediger Zyon Kollen en moest vandaag maar liefst op bord 15 spelen, dit keer tegen onze oosterbuur Nico Meyer. Nog in de opening werd Nico overlopen met een koningsaanval en de stukken konden op zet 20 in de doos.

Een andere oosterbuur in de A-groep, Daniel Weber, speelde in een buitenlands onderonsje tegen Dimitrios Loutragotis, een Griek. Dimitrios wist gisteren te verrassen tegen Kevin Nguyen en won vandaag ook van Daniel. De rating van 1690 die hij heeft is misschien wat laag voor de manier waarop hij speelt.

  

23. d5! Pb8 Na Kxd5 gaat zwart mat met zijn koning in het midden 24. Ld4 Tg8 25. Le5+ Nu moet zwart wel nemen op d5, of zijn dame geven, en het is meteen uit. Een prachtige combinatie waarbij gebruik werd gemaakt van ruimen, richten, vergiftigde pion en koning in het midden. Dimitrios, nog maar 14 jaar, is op dreef.

De drie hoogste borden waren tijdens het schrijven van het verslag plots binnen vijf minuten afgelopen. Max won met zwart van Rik Suurmond, op de damevleugel werd Rik vastgezet en Max drukte langzaam door. Na dameruil was promotie onvermijdelijk, 0-1.

Max Warmerdam presteert goed onder de druk van het eerste geplaatst zijn

Op het 2e bord won Zyon een pion tegen Wessel Braggaar in een soort Benoni. Het resterende eindspel is niet makkelijk te winnen met wit. De loper is beter dan het paard, maar Wessel verrekende zich.

25…Lxb2?? 26. Txb2 hier realiseerde Wessel zich waarschijnlijk dat wat hij berekend had niet klopt. 26...Txb2 27. Pxb2 Dc1+ 28. Pd1 Zwart wint het paard niet terug en blijft dus gewoon een stuk achter.

Op bord 3 verrekende Jip Damen zich ook. In de opening offerde hij een pion tegen Thomas Mollema waarmee zijn koning in het midden bleef.

21. Txf6+? gxf6 22. Df4 Pd5 23. e7+ Dxe7! deze zet zal Jip hebben gemist, beide dames staan nu in. Wit blijft een toren achter en moet opgeven.

Maarten van Harten herstelde zich na zijn remise van gisteren met een overwinning op Erwin Kalle, het eindspel dame + twee vrijpionnen tegen toren + loper wist hij eenvoudig uit te spelen.

De andere Maarten, Smit had een mooie slotcombinatie tegen Zhi Yang Fan.

51. Txh5! gxh5 52. Df5+ De zwarte koning wordt naar e8 gedreven, waarna het mat is op de onderste rij.

De 3e en laatste oosterbuur in de A-groep verloor op bord 4 van Daniel Zevenhuizen, op de liveborden stond lang een andere volgorde van de partij.

18…Pg4! 19.fxg4 Moet wel, de dame hangt en er dreigt mat 19…Dxg4+ 20. Dg3 Dxd1 zwart heeft hier een kwaliteit en twee pionnen meer, moet afdoende zijn. Volgens het livebord werd er 18…Pxe4? gespeeld, waarna wit met Txe4 een stuk voor kan komen te staan. De stelling klopte later dus wel, de volgorde niet.

In de middagronde nog geen favorieten tegen elkaar, eens kijken of iemand ze pijn kan doen. Opmerkelijk is dat alle Duitsers dus verloren deze ronde, revanche voor het WK?