A-groep, ronde 3: Zyon laat als eerste een halfje liggen

Het was duidelijk te zien dat ronde 3 een middagronde was. Binnen anderhalf uur waren de eerste vier partijen alweer klaar, met een maximum van 26 zetten. Vermoeidheid, of gewoon snel spel?

Joris Geene won knap van Rik Suurmond, die met een combinatie mat werd gezet in het midden.

22. Pe5! Dd6 23. Lxc6+ Lxc6 24. Dh5+ Kd8 25. Tb8#  Met deze fraaie combinatie maakte Joris het af.

Daniel Weber herstelde zich van zijn nederlaag van vanmorgen. Maarten Smit offerde in de Draak een toren, wat in deze variant niet correct was. Na dameruil kon Maarten opgeven.

Zyon was als eerste van de topborden klaar: remise. Na de opening dacht Zyon dat hij in ieder geval niet ging winnen en bood remise aan, wat Daniel Zevenhuizen aannam. Tijdens de analyse kwam nog een interessante variant ter sprake.

Zyon overwoog in plaats van 16…Tad8 met remiseaanbod 16…Dh5 te spelen. 17. Pe4! Pxe2+ 18. Txe2 Lxe2 19. Lxg7 Lxd1 (na Kxg7 komt Db2+ en wit wint) 20. Pf6+ Kxg7 21. Pxh5+ Lxh5 22. g4! Lxg4 23. Dd4+ en wit blijft een stuk voor. Jammer voor de toeschouwer dat zo’n variant niet op het bord kwam.

Max profiteerde van de remise van Zyon door zelf te winnen van Jouke Bakker. In een onbekende variant van het Frans kwam Jouke snel gedrongen te staan.

24. Ph6? Jouke miste hier de taaie verdediging Txh4! 24…Pf3 Tah1 Nu zwart een kwaliteit heeft gegeven is het opeens niet meer zo makkelijk, met vier pionnen voor het materiaal zou Max het hier nog lastig kunnen krijgen. Na de tekstzet is het snel uit.

Ook Jouke Bakker moest het onderspit delven tegen Max

Op bord 3 sloot Thomas Mollema zich aan bij koploper Max met een overwinning op Dimitrios Loutragotis. Morgen mag Thomas het met wit proberen tegen Max.

Mathijs Dubbeldam leverde een knappe prestatie met een overwinning op Wessel Braggaar, het ratingverschil was maar liefst 500 punten! Kevin Nguyen won tegen Daniel Borkent een toren en twee lopers tegen een dame en even later de partij.

Na twee dagen staan Max en Thomas bovenaan, met vier achtervolgers op een half punt. In de strijd om de titel "het beste meisje" staat Annelies een half punt voor op Xadya, die helaas nog nul punten heeft. De twee spelers die flink boven hun kunnen presteren zijn Dimitrios Loutragotis en Mathijs Dubbeldam, met een overscore van respectieve 1,60 en 1,76. Morgen dus de eerste echte topper, Thomas – Max en Xadya tegen Annelies in een onderlinge strijd om het meisjeskampioenschap.