Ronde 7: Xander blijft aan kop

Voordat ik met het verslag begin, wil ik Dominique Kroon van harte feliciteren met haar 13e verjaardag! Ik hoop dat je een leuke verjaardag hebt vandaag!

De jarige Dominique Kroon!

De dag leek goed te beginnen voor Dominique, want ze speelde een goede partij tegen Jesper Post. Helaas ging het toch nog fout in het eindspel voor Dominique, waardoor Jesper het volle punt kreeg.

Zou de volgende tegenstander haar wel een punt (cadeau) geven?

Thijs de Bock viel al snel de koning van Tycho Bruggink lastig. Voor Thijs is is het plan altijd duidelijk: waar de koning van de tegenstander staat, daar moeten de stukken naar toe. Niks mis mee. Tycho verdedigde niet helemaal optimaal, waarna Thijs met de dameoffer de partij afmaakte.

Lucas van Harten overdonderde Klaas Jan Koedijk met een paardoffer. Waarschijnlijk was Klaas Jan zo geschokt door het offer dat hij de juiste verdediging miste en een paar zetten later mat liep. Lucas kon in de analyse opgelucht ademhalen, want als Klaas Jan de juiste verdediging had gevonden, had Lucas gewoon met een stuk minder gespeeld.

Santi Kanne pakte netjes een punt tegen Eliza de Jong door materiaal te winnen en daarna rustig op afruil te spelen. Toen Eliza zag dat de dames ook nog geruild gingen worden, gaf ze op. Helaas heeft Eliza nu 4 nullen op rij gepakt na haar geweldige start. Succes Eliza!

Op de bord 1 en 2 werden 2 remises gespeeld. Op bord 1 speelden Xander Pauwels en Derk Kouwenhoven tegen elkaar. Xander speelde een interessante variant in het Frans waarna Derk probeerde te bewijzen dat die variant niet optimaal was. Beide spelers kregen kleine kansjes om voordeel te krijgen, maar benutten deze niet. In een gelijke stelling werd tot remise besloten.

Op bord 2 leek Iris Schelleman wel goed uit de opening te komen tegen Bart Dubbeldam, maar Bart hield het hoofd cool en zette zijn stukken actief neer. Na een grootschalige ruil werd tot remise besloten.

Op bord 3 en 4 deden Simon Elgersma en Oseb Merkon goede zaken door te winnen, en daarmee zich weer aan te sluiten bij de achtervolgingsploeg op Xander Pauwels. Oseb Merkon speelde een dubieuze variant waarmee zijn tegenstander Mark Honkoop een lichte kwaliteit had kunnen winnen. Mark greep deze kans echter niet, waarna Oseb in lijn met de rest van het toernooi een erg sterk middenspel speelde en de partij won.

Simon had tegen Sang Nguyen een pittige partij waarbij er met tegengestelde rokades koningsaanvallen werden voorbereid. Sang leek eerder te zijn, maar Simon sneed plotseling door de koningsstelling van Sang heen met een paardoffer. Het einde van de partij is toegevoegd:

Na deze ronde staat Xander nog aan kop met 6.5 uit 7. Xander heeft 5 achtervolgers met 5.5 punt, namelijk Oseb Merkon, Simon Elgersma, Iris Schelleman, Derk Kouwenhoven en Bart Dubbeldam. Thijs de Bock en Sjoerd van Roon staan daar vlak achter met 5 punten.