Groep D, ronde 3

Een nieuwe ronde, nieuwe kansen! Er begint zich een kopgroepje te vormen met 100%-scoorders, maar omdat deze deze ronde tegen elkaar ingedeeld worden zal dit groepje zometeen alleen maar kleiner worden. Deze rondes zijn de rondes waarin het kaf van het koren gescheiden wordt!

Gisteren vertelde ik al dat 18 van de 62 D-spelers meisjes zijn... en deze ronde zijn 6 van de 32 wedstrijden wedstrijden tussen meisjes! Hieronder een overzicht:

Bord 9: Annelies - Ilse (1-0)

Bord 23: Chantal - Lies (1/2-1/2)

Bord 13: Pascalle - Linet (1-0)

Bord 25: Anna - Arjuna (0-1)

Bord 15: Robin - Marrit (1-0)

Bord 30: Kim - Laura  (1-0)

De eerste dames die de vrede getekend hebben zijn Chantal en Lies. Deze dames zijn allebei 11 jaar, maar waar voor de witspeelster Borne zo'n beetje om de hoek is, moet de zwartspeelster Lies haast een wereldreis ondernemen om hier in tukkerland te komen - Lies woont in Leuven (België). Lies wil later graag dierenarts worden, en Chantal brandweervrouw. Chantal is deze vakantie naar Barcelona geweest (daar komt ook haar mooie roze voetbalshirt van FC Barcelona vandaan) en Lies is op schaakkamp geweest met haar club de Dolle Toren. Maar op dit schaakkamp deden ze niet alleen aan schaken; elke ochtend moesten de deelnemers ochtendgymnastieken en 's avonds was er altijd een avondspel! Chantal en Lies vertelden dat in hun partij Chantal een stuk voor kwam te staan, maar doordat Lies weer twee pionnen terugwon werd de wedstrijd toch wel spannend en daarom hadden ze remise besloten. 

Even later loop ik door de catacomben weer richting de speelzaal, waar ik Arjuna aandachtig de tussenstand-lijst van de D zie bestuderen. Arjuna heeft haar wedstrijd gewonnen tegen Anna - ze won eerst een kwaliteit, toen een stuk en vervolgens kon ze matzetten. Arjuna is één van de "Bertholeetjes", haar ouders Mariska en Rob zijn twee bekende gezichten in de schaakwereld, en van hen heeft ze dan ook leren schaken. Arjuna heeft grootse plannen als ze later gaat werken: ze wil graag architect worden, maar dan niet zomaar architect, nee ze wil rare dingen ontwerpen: zo is bijvoorbeeld het "op-z'n-kop-huis" in Duitsland een voorbeeld van wat zij nou een cool huis vindt....ik denk dat ik toch liever niet zo ondersteboven wil wonen :-)

Rond kwart over 11 zijn alle uitslagen binnen en kunnen we dus eens gaan reflecteren op deze ronde. Aan de topborden is steeds gestreden tot het einde, waardoor er nu nog maar 5 spelers zijn die de perfecte score hebben, te weten Jonas, Mick, Gilian, Rembrandt en Dries Wedda. Maar achter dit groepje zitten nog eens 5 spelers die met slechts een half puntje achterstand volgen - waaronder ook Annelies, die een half puntje los staat van een deel van haar concurrentes. Op de 'damesborden' is slechts 1 remise gevallen, de andere dames hadden dus overduidelijk geen zin in een theekransje en wilden liever hun tanden laten zien. 

Wat fijn is om te zien is dat steeds meer kinderen van de 0 afkomen: deze ronde hebben 7 kinderen met 0 punten een punt weten te scoren! Hopelijk gaan in de komende rondes nog meer kinderen punten scoren, zodat op het einde iedereen van de 0 af is!