C-groep Winnaars

De C-kampioenen

Fons

Maarten van Harten

Maarten van Harten werd op de laatste dag van het ONJK 2012 precies 14 jaar. Hij is dus in 1998 geboren en dit is dus het laatste jaar dat hij in de C-categorie mag meedoen. “Nou, laat ik het toernooi dan ook maar overtuigend winnen”, zal hij gedacht hebben. En dat deed hij, dat hebben we allemaal kunnen zien. Vooral zijn overwinning in de vijfde ronde tegen Sourav Bhattacharjee vond ik zeer indrukwekkend, zeker voor een 13-jarige.

MavHMaarten is afkomstig uit Leiden. Hij speelt bij Philidor maar ook bij Op Eigen Wieken, waarmee hij in de Promotie–klasse van de LeiSB uitkomt. 

Aan het Onjk heeft hij al een paar keer eerder meegedaan. In 2011 werd hij, ook in de C-groep, met 7 uit 9 gedeeld 1e, achter Stijn Gieben, Thomas Mollema en Colin Stolwijk. Hij begon dus logischerwijs als favoriet aan dit kampioenschap

Hij logeerde met zijn ouders, broertje Lucas (12 jaar, 41e in de D-groep) en zusje Eva (8 jaar, 23e in EF/GH) in Bad Boekeloo, een huisjespark zo’n 12 kilometer ten zuiden van Borne.

Hoewel hij ook een paar ander hobby’s heeft, waaronder judo, neemt Maarten het schaakspel heel serieus. Hij besteedt er veel tijd aan, ieder dag wel een of meer uren. Frank Erwich is zijn privé-trainer. Kwa stijl geeft hij zelf aan dat hij een positionele speler is, goed in het midden- en eindspel, maar dat zijn openings–repertoire nog wel vatbaar is voor verbetering. Hier werkt hij dan ook samen met zijn trainer aan.

De schaakprestatie waar hij met het meeste plezier aan terugdenkt is NK E in Waalwijk een paar jaar terug, waar Maarten Nederlands kampioen t/m 10 jaar werd.

Hij heeft nog geen concrete plannen voor toernooien de komende tijd. Wel gaat Maarten in augustus mee met zus Eva die van 16-26 augustus in Praag aan het EK jeugd t/m 10 jaar mag meedoen.

 

 

Svetlana Suciková 

Svetlana Sucikova, geboren op 27 april 1999, is 13 jaar jong en komt, zoals haar naam al doet vermoeden, niet uit Nederland, maar woont samen met haar hondje [foto 1], ouders [foto 2], broer van 17 en zus van 15 helemaal in Slowakije. De familie heeft daar een mooi huis in een heel klein dorpje in de buurt van Celove. Tijdens het interview moest Google Maps eraan te pas komen om enigszins een indruk te krijgen waar en hoe dat plaatsje gesitueerd is: welnu, werkelijk in the middle of nowhere.

Dat gegeven vormt ook meteen een beetje het bestaansrecht van Svetlana’s schaakcarrière, zo bleek na enig doorvragen in deze door de forse taalbarrière en Svetlana’s opvallende gereserveerdheid wat stroef verlopende ontmoeting: ze schaakt hoofdzakelijk om af en toe weg te kunnen zijn uit die rimboe (excusez le mot). Naast naar school gaan en haar andere grote hobby, snowboarden, is daar namelijk niet veel te beleven.

svsu

Ook Svetlana doet niet voor het eerst mee het ONJK. Al op haar 9e speelde ze voor het eerst in dit toernooi, toen nog in de UT. Daarom verblijft het gezin ook altijd op een camping in de buurt van Enschede. Ze hebben het daar zeer naar hun zin.

De Sucikova’s zij van plan om nog wat langer in West-Europa te blijven: na Borne staat een wat langduriger verblijf in een ander Europees land op het programma (waarvan Svetlana om voor mij onopgehelderde redenen de naam niet in deze weergave vermeld wilde zien.)

suci

Wij wensen haar daar veel sukses, en zien het sympathieke gezin volgend jaar graag weer in Twente terug.

 

C-Groep dag 6

De laatste lootjes zijn soms verderlicht

(Fons van Hamond)

“De strijd om de Open Nederlandse Kampioenschappen jeugdschaken bleef tot in de allerlaatste ronde spannend. In de Bornse sporthal ’t Wooldrik schaakten zaterdag de 227 jeugdschakers, verdeeld over zes nationaliteiten, nog één keer tegen elkaar”, zo staat te lezen in ons persbericht na de laatste ronde.

Welnu, dat het toernooi in Borne plaatsvond – en volgend jaar weer(!), zet 5 t/m 10 augustus maar vast in je agenda – valt niet te ontkennen. En dat van die zes nationaliteiten klopt ook een heel eind: in de C-groep (tot 14 jaar) tellen wij er al vijf: 35 Nederlanders, 4 Belgen, 1 Slowaakse, 1 Deen (dat rijmt) en 1 Azerbeidzjaniër (ik hoor nog wel van Meneer Aart hoe je zo iemand wel noemt).

De huiskamervraag is natuurlijk: in welke groep zit die zesde nationaliteit en welke is dat? Inzendingen graag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (daar zijn trouwens ook alle andere opmerkingen over mijn verslagen, of over het hele toernooi, meer dan welkom).

Maar dat van die ‘spanning tot het allerlaatst’, dat was in de C-categorie nou net niet het geval. Bij ons waren na ronde 8 de kampioenen al bekend. Maarten van Harten en Svetlana Sucikova konden niet meer ingehaald worden. Vandaag mochten ze nog wel even tegen elkaar. Maar in die wetenschap, en wellicht hielp ook het feit dat hij vandaag jarig was een beetje mee, speelde Maarten bepaald niet zijn beste partij van het toernooi: hij gaf na de opening (21.Db3??) een stuk weg tegen. Svetlana werd daarmee tweede en tevens Open Nederlands Meisjes­kampioen 2012 categorie C.

Broederlijk gedeeld derde werden Myron en Veron Roesink, terwijl in dit toernooi ook in positieve zin opgevallen Quinten Ramacker op WP de vijfde prijs mee terug naar België mocht nemen.

Veron won het voor de derde plaats beslissende duel tegen Quinten met een sterk pion- en kwaliteitsoffer (15.e5! en 21.Txf6!), waarna de zwarte koning werd uitgerookt en op c7 ten onder ging – temidden van al zijn machteloos toekijkende zware stukken. U kunt deze partij nog naspelen in de live-viewer. (Red: De liver-viewer is uitgeschakeld, maar onder Partijen kunt u weldra het gros van de partijen terugspelen of downloaden)

VeMy
De Broers, Veron en Myron (of andersom, dat kon de webredactie helaas niet meer reconstrueren)

Ook de winstpartij van Myron is het naspelen waard: 18.Pf5!? (al zal hij zijn trainer nog wel even moeten uitleggen wat er precies tegen 18…exf5 was).

Zoals gezegd op weerstandspunten werden Hawkie Chang, de enige die het de kampioen in deze groep echt moeilijk heeft gemaakt, en Twan van der Togt 6e en 7e.

foto2

Bas pleegde hier een optisch fraai dubbel pionoffer: eerst maakte hij met f4-f5 de diagonaal naar h6 vrij voor de loper, en even later met e5-e6 voor diezelfde loper de diagonaal naar b8. Al dat moois leverde echter niet genoeg materiaal op - of je kunt ook zeggen dat Ricky zich sterk terugvocht naar remise.

Lisanne had hier last van een loper die als een mug langdurig in haar stelling bleef rondzoemen. Toen het beest zich eindelijk gewonnen gaf, was wit afdoende lekgeprikt.

Een originele koningsaanval tenslotte, waarmee Quirine haar 2e plaats in het Meisjesklassement veilig stelde.

C-Groep Dag 5

Ronde 8

(Fons van Hamond)

De twee C-kampioenen zijn bekend

 

BORNE, 10 augustus 2012

De eerste kampioen bij het ONJK 2012 is een ronde voor het einde bekend. Door een zwaarbevochten remise in de achtste ronde tegen Hawkie Chang is de Leidenaar Maarten van Harten Open Nederlands Jeugdkampioen geworden in de categorie C (12-14 jaar). Hij staat nu 1½ punt voor op zijn naaste concurrent Quinten Ramacker uit België en Svetlana Sucikova uit Slowakije.

Ook de winnaar van het Open Nederlands Meisjeskampioenschap 2012 werd in ronde acht bekend . Laatstgenoemde schaakster werd door een overwinning op Bas de Feijter onbereikbaar voor de andere dames in deze groep. Lena de Kraker, Quirine Naber en Lydia Dubbeldam staan met 4 uit 8 op een gedeeld tweede plaats.

Zoals gezegd werd het op bord 1 nog wel spannend, want Maarten kwam voor het eerst dit toernooi in serieuze problemen. Hij gaf in de opening een pion weg, deed daar even later een kwaliteit bij en Hawkie kreeg ook nog een winnende koningsaanval. Deze kon echter niet kiezen uit de vele mogelijke winsten (in de diagramstelling bijvoorbeeld is 24.exf5 echt wel uit, zwart heeft één schaakje) en toen Maarten net op tijd wat tegendreigingen gecreëerd had werd tot remise besloten.

ABC-D5-R8

Quinten combineerde zich naar een gewonnen eindspel tegen Myron. Myron hield dat door op tijd actief te worden met zijn toren knap remise.

Joris Geene maakte er samen met Alex van Kaam een wildwest-potje van. Speel maar na:

En Ziggy Zijdemans tegen Matthijn Zwart ging het hard:

C-Groep Dag 5

Ronde 7

De mooiste ronde tot nu toe

(Fons van Hamond)

Toen ik halverwege de ochtend weer even een rondje langs de velden maakte, zag ik bij de onbetwiste koploper in de C-groep een interessante stelling. Maarten van Harten had een mooi frontje van drie verbonden vrijpionnen, hetgeen mij het geofferde paard zeker waard leek. Iets beter tellen van het de houtjes leerde echter dat zwart ook een paard kwijt was. Van Harten had de drie pionnen dus kennelijk kostenloos buitgemaakt. De dame was even op rooftocht uitgeweest:

Conclusie: Maarten op 7 uit 7.

Van de achtervolgers wist Quinten Ramacker als enige de race vol te houden. Na een laten we zeggen wat onregelmatige opening joeg hij Ricky Schaaps koning van e1 naar h5. Dat was geen verbetering kwa verblijfplaats, want de arme monarch ging daar mat.

Bas de Feijter en David Jongste schakelden zichzelf uit voor de titel door een korte onderlinge remise.

Svetlana Sucikova is al vaak genoemd in deze serie verslagen, maar ze valt dan ook steeds weer op door positioneel verzorgd en ondernemend spel. Ze won weer. Ze belegerde een achtergebleven pion van Sourav Bhattacharjee net zolang tot die viel en het eindspel titkte ze bekwaan uit. Svetlana gaat met 5 uit 7 stevig aan kop in het Meisjeskampioenschap, Quirine Naber blijft tweede, nu met 3½ punt.

De overige partijen van de C-groep deze ronde zijn allemaal ingevoerd, u kunt ze vandaag nog naspelen. Zeker doen, want er zit veels moois bij! Hulde hiervoor aan het Hoofd Inklopperij, Prof. Dr. Fetze Alsvanouds (van de Universiteit van Harderwijk, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Fetze_Alsvanouds ) en zijn team.

Dus, ook daarom houd ik het nu kort.

De ontknoping van Jeroen Langie tegen Ayaz Garayev is zeer de moeite van het bekijken waard.

Eurochess_2012_2_12
Ayaz Garayev, uit Azerbeidzjan

Verder wijs ik alleen nog even op het einde van de partij Schoppen-Mouhdad, met een optisch heel curieuze slotstelling. Zowel wit als zwart kan het niet meer winnen.

C-Groep Dag 4

Ronde 6

 Een gortdroog verslag

(Fons van Hamond)

We gaan het vandaag eens droog en zakelijk aanpakken. Na de lyrische beschouwing van gisteren en de doorwrochte toespeling op het langzaam maar zeker voortkabbelende medaillestroompje uit London (over een tijdje mogen we weer gewoon Londen) zeggen, was het vandaag Voetbaldag. Veel spelers zijn dan ’s ochtends al met hun gedachten bij de vele meters die ze ’s middags op het kurkdroge kunstgrasveld van BVV Borne mogen gaan afleggen.

foto1

Maarten (we hoeven zijn achternaam al bijna niet meer te noemen) wist het netje weer droog en overtuigend te vinden.

diagram1
Van Harten – Roesink, stelling na 45...Da8

Het feit dat dat witte paard al sinds zet 21 op d5 staat zegt wel genoeg over deze partij. Kennelijk heeft het dier het daar in het midden prima naar zijn zin, en genoeg te drinken. Myron deed nog 5 hopeloze zetjes alvorens alle stukken terugkeerden naar de stal.

Van Harten (toch maar even de achternaam dan, die eerste vijf letters komen mij immers bekend voor) heeft nu 6 uit 6; morgenmiddag - vrijdag 10 augustus 2012 - om een uur of vijf zal hij kampioen zijn.

 

foto2

 

De jongens op bord twee (Twan en Quinten, zie foto) hielden hun kruit op het schaakbord droog en trokken al meteen na de opening hun voetbalschoenen aan.

 

diagram2
Nee, dan De Groot – Schaap. We komen erin na 25...La6.

Jacob raakte hier, per ongeluk neem ik aan, het verkeerde paard aan: 26.Pcd2?? Pe3 (schaak, ook nog) 27.Kg1 Pxc2 28.Pc4? Pxa1. Oeps, alles kwijt opeens. Ook de toeschouwers hielden het niet droog. Morgen beter.

diagram3
Wouters, Casper - Olsen, Filip Boe

Onze jonge Deense held had hier droogjes 33...Da6-c6 gedaan en tja, je kunt je pion op c3 niet meer dekken: 34.Ta3 Txb4. Casper speelde echter gortdroog verder: 35.cxb4 Dxc2 36.Dxc2 Txc2 37.b5 Tc4 38.Kf1 Kf8 39.a5 Tb4 40.b6 en FilIp kwam tranen te kort na 40...axb6?? 41. a6 (oeps) Tc4 42.a7 Tc8 43.a8D 1-0.

foto3

Bij Svetlana Sucikova tegen Casper Schoppen (zie foto) gebeurde iets wat ik en Fritz beide niet begrepen.

diagram4

Casper (de andere dus) speelde hier droogjes 21...c6, en Svetlana, wiens moeder vandaag met een telelens volop foto’s aan het maken was, deed na enig aarzelen 22.Pa3?! Wat was het bezwaar om die trotse toren op d4 er af te pakken? Hoe dan ook, even later ging de zwarte pion op e4 verloren, de dames werden geruild en onze vertegenwoordigster uit Slowakije, een ver land met weinig water, schoof het eindspel geruisloos naar winst.

Joris Geene won van Lydia Dubbeldam. Maar dat geschiedde verre van droog (integendeel, na 9.Df4 komt er een waterval over zwart heen), dus die partij kan ik hier niet becommentariëren. U kunt hem wel even stiekum in de viewer naspelen:

Evenzeer is het duel Ziggy Zijdemans tegen Lena de Kraker voor mij in dit kader verboden gebied. Een partij van iemand met zo’n achternaam, daar durf ik niet eens naar te kijken...

In de stand in het Meisjeskampioenschap liep Svetlana Sucikova een halfje uit, ze leidt nu met 4 uit 6. Quirine Naber (dat is geen droge voornaam) is nu tweede met 3 punten.

foto4Wie het vandaag trouwens ook verre van droog hield was een ongelukkige deelnemer aan de B-groep (zijn naam zullen we nog even voor ons houden). Het gebruik van de toiletten in 't Wooldrik blijkt namelijk niet geheel zonder risico. Vanmorgen even na negenen werden minutenlang klopsignalen gehoord, die eerst werden genegeerd, want er waren immers werklieden bezig met de riolering. Toen echter iemand toch maar even poolshoogte*) ging nemen bleek dat de bewuste B-groeper al geruime tijd opgesloten zat in een toilet naast de ABC-zaal [zie foto].

En dat terwijl zijn klok gewoon liep. Meneer Aart stelde een onderzoek in, waaruit bleek dat het slachtoffer zich niet had bezig gehouden met het checken van een openingsboek of het analyseren van zijn stelling. Uiteindelijk werd besloten de arme drommel de verloren tijd terug te geven, waarna de gebeurtenissen in het Wooldrik hun normale loop hernamen.

*): Meneer Aart wees mij er nog even droogjes op dat dit het juiste woord is, waar ik eerst polshoogte had geschreven.

Maar ja, onze hoofdwedstrijdleider is nu eenmaal - hoewel meestal aimabel - soms een droogkloot.

Zo dus dit was een droog verslag. Maar morgen zal er weer veel water naar de zee stromen.