B-Groep Dag 3

Ronde 4

Erik Smedema

Bedenking

‘Hoe verzin je het?!’ weerklinkt het vaak in het huis, nadat ik het internet weer heb gekweld met een nieuwe column. Ik moet zeggen dat ik van tevoren nog geen plan heb en nog niet weet waar ik het over ga hebben, maar dat ik geïnspireerd word door de gebeurtenissen om me heen. Zo had ik makkelijk een stukje kunnen schrijven over de uitbreiding van mijn woordenschat, die sinds eergisteren het woord ‘inkloppen’ rijker is. Een hoge klassering in de lijst van stomste woorden van het Nederlands is zeker niet uitgesloten (ik vermoed dat het zelfs tussen desalniettemin en ofschoon belandt) Maar goed, terug naar de plannen, want bij schaken ligt het anders. Schakers moeten een plan hebben om hun tegenstander te overtroeven. Sterker nog, ze moeten zelfs een plan hebben om dat plan uit te voeren. Laten we daar eens naar kijken.

Er zijn veel verschillende strategieën om tot een plan te komen. Stadsgenoot Daniël Stellwagen heeft mij altijd geleerd om de twee meest aannemelijke zetten goed uit te kiezen en voor beide een aantal zetten diep te kijken. Vervolgens kies je degene die volgens jou het beste is. Deze methode schijnt erg effectief en efficiënt te zijn, al valt dat gezien mijn rating nog te bezien.

Zijn er nog meer strategieën om tot de beste zet te komen? Nou, ‘toevallig’ overkwam het me dat ik in gesprek raakte met de coach van Shamil Mamedov, die toevallig een aardig potje kan schaken. Ik vroeg deze GM hoe hij nou bepaalt wat de beste zet is in een stelling. Hij komt uit Azerbeidjaan en ik kwam er al snel achter dat we handen en voeten tekort kwamen, maar in zijn beste stonecoal English wist hij te vertellen dat hij een man van intuïtie is. Hij kijkt naar een stelling en doet de zet met zijn hart. Hij vertelde er wel bij dat hij 5 tot 6 zetten diep kijkt en dat er veel oefening voor nodig is om aspecten zoals een goede pionnenstructuur en de juiste velden voor de stukken te herkennen. Het is zeker een interessante theorie die het proberen waard is!

foto1

In de partijen kwamen ook wat bedenkelijke momenten voor. Op bord 11 gebeurde het volgende:

De zwarte koning is opgejaagd en wit kan hier winnen met 27. Txd4 cxd4 28. Lc6! Met deze stille zet kan de koning geen kant meer op en b4 op de volgende zet leidt tot mat. De witspeler had deze zetten gemist, maar haalde na 27. b4+ Ka4 28. Kb2 Txd1? 29. Lc6# alsnog in hetzelfde aantal zetten het punt binnen.

foto2

Je ziet het niet vaak bij een Zwitsers systeem, maar in de 4e ronde troffen de nummer 1 en nummer 2 van de plaatsingslijst elkaar. Niet op bord 1 zoals je misschien zou verwachten, maar op bord 5. Omdat alleen de eerste vier borden live zijn, moest ik dus gebruik maken van de inklopservice (mannetjes die aan het inkloppen zijn).

18. f5?! is een erg ambitieus plan om door de zwarte defensie te breken en 18… exf5 19. Lxf5 gx f5 20. Pxf5 Pe7? 21. Pxg7 Pg6 22. Df2? laat toe dat zwart twee pionnen krijgt voor een paard. Beter was 22. Pxe8! Pxh4 23. Pxf6+ zodat wit de aanval houdt. Er volgde nog 22…Pe4 23. Df1 Kxg7 24. Txf7+ Kg8 en zwart heeft weinig te vrezen.

foto3

Tot slot kan ik deze partij niet laten liggen:

Wit heeft onderweg een stuk verloren, maar door de slechte stand van de koning krijgt hij die nu met rente weer terug. 19… Lc5 20. Ta4 Pb4 21. Txb4 Da6 22. De4 Tac8 23. Td4+ Kc7 24. b4

De volgende ronde is alweer een tijdje bezig, dus ik ga snel een rondje lopen om inspiratie op te doen. Heel misschien kom ik zelfs wel een oude bekende tegen…