EF/GH-groep Dag 1

Ronde 1

Regobert Eijkelkamp

De jongste schakers spelen in een groep die EF/GH heet. Dat houdt in dat er prijzen zijn voor de beste spelers geboren in 2002 en 2003 (EF) en prijzen voor spelers geboren in 2004 en later (GH). Al deze spelers zijn ingedeeld in één groep. In de stand wordt met GH aangegeven in welke leeftijdscategorie iemand zit.

Na een kort woordje van de hoofdscheidsrechter Aart Strik konden alle klokken worden aangezet. Dat was in het begin best wel een grappig geluid in de zaal, want het enige dat je hoorde was overal het geklik van klokken. Nou is het in deze groep heel normaal dat de eerste partijen binnen 10 minuten klaar zijn, en nu was dat ook zo. Hans Niemann versloeg Mark Warnaar. Mark: “hij deed een paar zetten en ik snapte er niets van!” Hans: “ik heb in Utrecht ook meegedaan aan een toernooi en daar heb ik gewonnen. Ik kan het best wel goed.” Volgende keer meer succes, Mark!

Eva Zijdermans had waarschijnlijk ook gehoopt op een betere start van het toernooi. Tegen Sven ter Stal kwam zij niet goed uit de opening en na 12 zetten was het mat. Oele Dijkhuis speelde tegen Tijn de Jong sterk op de aanval. Met zijn b- en c-pion jaagde hij op zwarts stukken en op de 15e zet was de volgende stelling ontstaan:

Zwart kan een pion terugwinnen op e4 en wit moet de pion verdedigen. Of niet? Oele speelde 15.Dc3! en toen Tijn alsnog 15… Lxe4 speelde, besliste Oele de partij. Kun jij zien hoe?

Na een kleine drie kwartier spelen begon de speelzaal er al wat leeg uit te zien. Op 18 van de 27 borden was al een beslissing gevallen, natuurlijk allemaal zonder remises. Daar kan menig grootmeester een voorbeeld aan nemen! Op Bord 22 viel een beslissing tussen Eva van Harten en Circe Janse. Eva eerste zet was 1.f4, dat zie je niet zoveel in deze groep. Zonder gekke dingen te doen wist Eva Circe steeds verder terug te dringen. Dat leidde tot verovering van een loper op de 14e zet. Toen Circe 6 zetten later ook haar andere loper kwijtraakte werd het wel erg moeilijk voor haar en op de 33e zet was het mat.

Een van de laatste partijen was die tussen Panteleimon Loutragotis uit Griekenland en Harm-Jan Kootstra (uit Nederland). Op de 47e zet was ongeveer de volgende stelling ontstaan:

De witspeler is aan zet en hij zet zijn tegenstander mat in 3 zetten. Doe jij hem dat na?

Als de eerste ronde anderhalf uur onderweg is wordt er in deze groep alleen nog maar geschaakt aan bord 16 (zie foto).


dagverslag efgh dag1


Het is het jongere broertje van Panteleimon, Marios. Hij biedt dapper weerstand tegen de sterk spelende Benjamin Faybish uit België, maar het mag niet baten. Benjamin speelt het eindspel met een dame tegen de koning goed uit en weet vervelende patstellingen te voorkomen. Goed gedaan, Benjamin!

Tsja, en voor je het weet is de eerste dag alweer voorbij. Soms was het spannend, soms was het (te) snel voorbij. Hoe het ook bij jouw partij is gegaan, we hopen dat je met plezier hebt gespeeld en dat je er morgen weer fris tegen aan gaat. Dan staan er drie partijen op het programma, dus dat wordt een lange dag. Tot morgen!!