EF/GH-Groep Dag 3

Ronde 6

Regobert Eijkelkamp

Slecht nieuws voor de deelnemers van het Raindropchess toernooi, want dit gaat niet door. Er waren te weinig aanmeldingen voor.

We hebben alweer 5 ronden gehad en in de ranglijst begint al een beetje zichtbaar te worden wie de kanshebbers zijn voor het kampioenschap. Bij de jongens is de 8-jarige Siem van Dael nog ongeslagen. Hij speelt deze ronde tegen Liam Vrolijk (vorige maand 10 geworden) die tot nu toe slechts één remise toe moest staan. Beide heren worden op de voet gevolgd door een peleton jongens met allemaal 4 punten. Bij de meisjes zijn de verschillen nog kleiner. In de EF-klasse hebben zes meisjes 3 punten bij elkaar gespeeld. Onder hen is ook de 8-jarige Duitse Inken Meijerink, die daarmee aan kop gaat in de GH-groep.

efghr6foto1Hugo Eijkelkamp komt zich beklagen bij zijn vader omdat hij vreselijk baalt van de regel ‘aangeraakt is zetten’. In zijn partij tegen Kimmily Tran had hij zijn paard aangeraakt en toen hij het beest moest verplaatsen was hij gelijk een dame armer. Het huilen staat Hugo nader dan het lachen. Noud van der Togt kijkt ook niet gelukkig, want hij heeft net verloren tegen Onno Elgersma. Ondertussen is het in de analysezaal tamelijk rumoerig, maar dat lijkt de spelers niet te deren. Links en rechts zien we spelers rustig door de zaal lopen en bij andere partijen kijken, net zoals dat bij volwassenen gaat.

Op bord 25 speelt Kylian Bijvank (foto) met zwart heel geconcentreerd tegen Mark Warnaar. Kylian staat er uitstekend voor en het lijkt er op dat hij deze partij gaat winnen.

Even later blijkt dat Mark zich geweldig heeft terug gevochten in de partij. De volgende stelling is ontstaan:

Kylian staat een heel leger aan stukken voor, maar eerst moet hij zich verdedigen tegen de matdreiging van paard en dame. Er dreigt immers 2.Dxh7#. Er volgt 1…h5 2.Dg5 en nu verspeelt Kylian de winst met 2…Pd4 3.Dh6#. Hij kan het eerst nog niet geloven maar het is echt zo! Na bijvoorbeeld 2…Pg4 (dat ziet er uit als een hele rare zet) was er niets verloren. Het paard moet geofferd worden zodat de zwarte dame weer mee kan doen in het spel, bijvoorbeeld 3.fxg4 De1+. Maar ja, vind zo’n zet maar eens in het heetst van de strijd. Dapper doorgevochten, Mark!

Ondertussen vraagt Arjuna Bertholee zich af waar haar tegenstander is gebleven. Tommy Tran is vanmiddag weinig aan zijn bord te vinden, maar nu duurt het wel heel erg lang voordat hij terug is. Gelukkig voor hem heeft hij nog 38 minuten op de klok staan, dus Arjuna moet héél veel geduld hebben! Uiteindelijk weet Tommy de partij te winnen.

Aan het hoogste bord doet Liam Vrolijk goede zaken door met zwart te winnen van de koploper Siem van Dael. Liam houdt de witte stelling voortdurend onder druk en hij creëert een gevaarlijke matdreiging met zijn loper en dame. In het toreneindspel dat na de 33e zet ontstaat heeft Liam een voorsprong van twee pionnen en hij weet de partij probleemloos naar zijn hand te zetten. Daarmee is Liam de nieuwe koploper in deze groep!