(be)heersende griep?

Voordat we aan de laatste dag beginnen komen we eerst maar even terug op gisteren. Geen verslag voor zowel de DE als de FGH, hoe komt dat? Helaas lijkt er een buikgriep door de sporthal heen te sluipen. Één voor één kiest hij zijn slachtoffers uit, om vervolgens de ‘gelukkigen’ te trakteren op een prettige dag. Gisteren was ik aan de beurt… en was ik niet in staat een verslag te schrijven.
Gelukkig zijn we vandaag wel weer van de partij om de ontknoping te kunnen verslaan. In alle groepen is nog van alles mogelijk en zullen alle spelers nog één dag hun best moeten doen om het gewenste resultaat te bereiken. Iedereen die vandaag door ziekte niet aanwezig is wensen we natuurlijk veel beterschap en zien we hopelijk volgend jaar weer terug!

Om gisteren niet helemaal voorbij te laten gaan nog even aandacht voor het volgende: waar we normaal gesproken al aandacht besteden aan één jarige hadden we gisteren een tweeling die hun elfde verjaardag vierden. Eva en Florian, van harte gefeliciteerd! De traktatie zal de D-spelers vast goed gesmaakt hebben.

Tweeling 1Tweeling 2

Vandaag zoals gezegd de laatste rondes en dan zit de 43e editie er alweer op. Altijd spannend of zo’n laatste dag helemaal volgens verwachting en naar wens verloopt. Zo ook voor de spelers. Hier hebben Micha Lindenaar en Lauri Maris iets op gevonden. Een mooie knuffel naast het bord moet beide spelers naar een goed resultaat leiden!

Knuffel 1Knuffel 2

De kampioenen zijn bekend!

Na 6 dagen en 13 partijen schaken zijn de kampioenen bekent. Al had Canzhou He hier in de E-groep maar 12 partijen voor nodig. Zijn voorsprong met ingaan van de laatste ronde bedroeg 1,5 punt op Pjotr Cappan waardoor de eindoverwinning hem niet meer kon ontgaan.
Met een indrukwekkende score van 12,5 uit 13 (Canzhou stond alleen een halfje af tegen Pjotr) dus een terechte kampioen. Hoe hij dat voor elkaar kreeg? Hieronder een mooi voorbeeld ter illustratie:

Canzhou He

Canzhou He stelt zijn titel veilig

In de D-groep was het tot het laatste moment spannend. Aan het begin van de dag hadden Jan Casur en Lise Heskes allebei 9 uit 11, gevolgd door Tyani de Rycke met 8 uit 11. Tyani speelde remise tegen Wolf waardoor het een tweestrijd tussen Jan en Lise lijkt te worden. Zowel Jan als Lise besloten er volop voor te gaan. Leandro (tegen Lise) en Fabian (tegen Jan) verdedigden echter goed. Waar Lise met remise genoegen nam speelde Jan lang door, om uiteindelijk de deksel op de neus te krijgen:

Dit betekend dat Lise met een half puntje voorsprong de laatste ronde ingaat. Bij winst is Lise ongedeeld kampioen. Kan ze druk en zenuwen aan? Oordeel zelf maar:

Lise Heskes

Lise in actie tegen Tyani. Door haar overwinning nam Lise een voorschot op de (meisjes)titel

Hiermee is Lise naast meisjeskampioen ook jeugdkampioen(e) geworden t/m 12 jaar. Canzhou, Lise en alle andere prijswinnaars van harte gefeliciteerd! Voor nu rest mij niks anders dan iedereen een prettige terugreis te wensen en hopelijk tot ziens op de 44e editie van het grootste en leukste meerdaagse jeugdschaaktoernooi van Nederland!

ONJK Banner

Schaken & voetbal

Inmiddels zijn we alweer op de helft. Nog maar drie dagen schaken waarvan de donderdag traditiegetrouw een ‘rustdag’ is. Qua schaken is er enkel een ochtendprogramma waarbij de D en E groep één partij spelen en de FGH groep twee partijen. Om deze dag toch nog van een complete invulling te voorzien heeft het ONJK haar eigen voetbaltoernooi op de donderdagmiddag. Dit was bij binnenkomst in de zaal al goed te zien. Veel spelers zaten namelijk al in volledige sporttenues achter het bord. Velen hadden zelfs het shirt van hun favoriete voetbalclub aan, hierbij was FC Barcelona duidelijk de favoriet. Wanneer er naar de favoriete spelers gekeken werd sprong er één naam tussenuit: Neymar. De Braziliaanse spelmaker speelde afgelopen seizoen voor FC Barcelona en is kort geleden voor niet minder dan €222 miljoen euro vertrokken naar PSG. Jammer voor onze FC Barcelona fans, al zal Sven de Putter (in PSG shirt) hier minder verdrietig om zijn.
Vanmiddag is het de beurt aan onze deelnemers om te schitteren op het voetbalveld. Dat het beste team mag winnen en dat iedereen de dag zonder kleerscheuren mag doorkomen!

Fotocollage dag 4

Dag van de eindspelen

Waar gisteren al een beetje op gehoopt werd is door de spelers meer dan waar gemaakt. Veel topborden maakten er een harde strijd van met vooral (toren)eindspelen tot gevolg:

Het volgende eindspel eindigde in remise. Tyani miste echter in het eindspel een mooie kans op de winst:

In de D-groep twee koplopers: Leandro Slagman en Jan Casur. Door de derde opeenvolgende remise van Leandro zag Jan zijn kans schoon om met een overwinning langszij te komen. In de E-groep lijkt de tweestrijd tussen Pjotr (7 punten) en Canzhou (7,5 punten) steeds serieuzer te worden. De achtervolgers (5,5 punten) moeten alle zeilen bijzetten om de aansluiting om het kampioenschap terug te vinden.

Morgen staan er weer drie rondes op het programma, we zullen zien wie er morgen na 11 van de 13 partijen aan kop gaan!

Denktank

Vandaag een druk programma voor de DEFGH-zaal. Waar de D- en E groep 3 rondes spelen verschijnen de FGH-spelers maar liefst 4 keer achter het bord. Voordat de eerste ronde van de dag kan beginnen moet er eerst nog een andere traditie in stand gehouden worden. Met ruim 300 deelnemers en 6 dagen schaken is de kans groot dat we een jarige in ons midden hebben. Vandaag was Jens Ortgiess de jarige in ons midden. Naast de gebruikelijke versierde stoel en het lang zal hij leven (wie kan nou zeggen dat hij door 150 kinderen is toegezongen?) kreeg hij namens de organisatie het énige echte ONJK-shirt cadeau. Jens, van harte gefeliciteerd met je 12e verjaardag!

Jens Ortigiess bewerkt

Dat schaken naast een gezellige bezigheid ook een serieuze aangelegenheid is hebben de deelnemers vanochtend maar weer eens bewezen. Wie een rondje door de speelzaal liep kon een fotocollage maken van hard nadenkende kinderen. Voor de aardigheid hebben we dat dan ook maar gedaan. Iedereen heeft wel zijn of haar favoriete ‘’nadenk-houding’’ om de partij tot een goed eind te kunnen brengen.

Groep D en E

Ronde 2:

Dat een goede 'denk-houding' tot mooie zetten kan leiden laat Pjotr Cappan (E-groep) zien. Met het mooie 16. Lh6! kwam er een krachtige aanval op gang:

Partij Cappan – De Heij Bord E2.3

In de D groep werd er op het vijfde bord een tactisch schouwspel opgevoerd tussen Leon D’Haenens en Evi Maris. Een partij met wisselende kansen voor beide partijen die zeker de moeite waard is om na te spelen:

Partij D’Haenens – Maris Bord D2.5

Ronde 3:

Foto Debunne Custom

Iedereen moet wel eens tegen bekende of vriend(in) schaken. Op bord 25 in de D-groep vond er een heuse familiestrijd tussen Tibe en Lasse plaats. Een vriendelijke en snelle werd het niet. De broers Debunne maakten er een harde strijd van en waren als een van de laatste bezig. Helaas voor Lasse trok Tibe ditmaal aan het langste eind, al zal dit ook vast andersom gebeuren!

Ronde 4:
Na 4 van de 13 rondes is het wel eens tijd om een blik op de stand te werpen. In de D-groep nog één speler met een perfecte score van 4 uit 4, Leandro Slagboom. Morgen neemt hij het op tegen Kathleen Velasco die als laatste bezig was (en won) van Fabian de Vries. Achter hem staat een groep van vijf 3,5 punters die er alles aan zullen doen om hem van de eerste plek te verstoten.
In de E-groep nog twee spelers met de volle 100%, Pjotr Cappan en Canzhou He. De heren zullen morgenochtend uit gaan maken wie de leiding in het klassement behoudt. Daarachter zijn nog 4 spelers met 3 uit 4 die ook nog steeds bovenin meedoen. Morgenavond zullen we zien wie er na zeven rondes (we zijn dan al weer over de helft) bovenaan staat

 

Technisch ongemak

Tegenwoordig zijn we verwend met de nieuwste technologische snufjes. Waar er ruim twintig jaar geleden nog maar nauwelijks over de (huis)computer gesproken werd hebben de meesten tegenwoordig een veel sterker alternatief in de broekzak zitten. De mogelijkheden zijn eindeloos, ook voor ons verslaggevers. Waar vroeger alles met de hand uitgeschreven moest worden (en later de typmachine) kunnen we nu achter de computer kruipen om ditzelfde verslag te maken met allerlei mooie toevoegingen en opmaakmogelijkheden. Hierdoor zijn we echter wel afhankelijk geworden van deze techniek, zo ook gisteren en vanochtend.
Wat ga je dan doen, pen en papier of hopen dat het goed komt? In ieder geval kunnen we een jarige in ons midden nog steeds feliciteren (of gaat dat inmiddels via whatsapp en facebook?). Vandaag is Finn Wiggers 12 jaar geworden. Ook voor hem was zijn stoel versierd, werd hij toegezongen door alle kinderen en kreeg hij van de organisatie het ONJK-shirt cadeau!
Vervolgens is de ICT-afdeling druk bezig met oplossen van het probleem. Dit betekend echter wel dat we nog niet verder konden… geluk is er in de DEFGH-zaal genoeg te zien. En bovendien wordt in deze zaal iemand met een naamkaartje al snel voor wedstrijdleider aangezien. Dit zorgt trouwens best voor leuke situaties. De meest voorkomende vraag is of we een pen hebben voor het scoreformulier, misschien toch handig om voortaan een pen bij de hand te hebben.
Gelukkig doet de techniek het weer en hoeft dit verslag niet met de hand geschreven worden!

DE

Zoals beloofd in het vorige verslag stond in de ochtendronde een kraker in beide groepen op het programma. In de D-groep nam koploper Leandro Slagboom het op tegen Kathleen Velasco (die de ronde hiervoor nog knap had gewonnen van Fabian de Vries). In de E-groep stond de topper tussen Pjotr Cappan en Canzhou He op het programma. De laatste partij eindigde vrij snel remise. Canzhou offerde in de Franse opening een stuk voor activiteit. Enkele zetten later had Pjotr om weg te lopen uit de aanval 3 pionnen moeten inboeten, op zet 23 werd middels een zetherhaling remise overeengekomen.

Pjotr Canzhou
De andere partij (D-groep) duurde wat langer en kende wel een winnaar. Leandro was Kathleen in een moeilijk eindspel te slim af en behield zo de leiding in de D-groep.

Leandro Kathleen

In de middag ronde kwam Leandro met Jan Casur remise overeen wat de achtervolgers de kans gaf om tot een half punt in de buurt te komen. Van deze gelegenheid werd dankbaar gebruik gemaakt aangezien er op de rest van de topborden geen enkele remise te noteren viel.
In de E-groep lijkt het zo langzamerhand een strijd tussen Canzhou en Pjotr te worden. Hier had Pjotr in deze ronde echter wel wat geluk bij nodig:

In de laatste ronde van de dag moest Pjotr echter wel een halfje afstaan waardoor Canzhou het klassement aanvoert met 6,5 uit 7. In de D-groep is weinig veranderd aangezien de eerste 6(!) borden remise speelden. Zo leidt Leandro met 6 uit 7 gevolgd door drie spelers op 5.5 uit 7 en zes spelers op 5 uit 7. Kortom, nog niks is beslist.

Morgen is er in verband met het voetbaltoernooi maar één ronde. Beloofd dit lange partijen? Morgen zullen we het weten!

We zijn begonnen!

Op het moment van schrijven is de zaal nog bijna leeg. Althans, dat proberen de wedstijdleiders zo te houden. De eerste deelnemers dienen zich namelijk al een half uur van tevoren aan en kunnen niet wachten tot het toernooi eindelijk gaat beginnen. Voor nu moeten ze nog eventjes wachten tot iedereen zijn of haar plekje mag opzoeken. Dat zou nog een hele klus kunnen gaan worden aangezien er meer dan 150 deelnemers meespelen in de DEFGH-zaal. 

En wat ga je dan doen in die tussentijd? De indeling bekijken, nog eventjes een oefenpartijtje spelen, het boekwinkeltje bekijken of toch nog even naar buiten? Een moeilijke keuze om te maken, zeker omdat er zoveel te doen is op het ONJK. Deze veelzijdigheid is een van de dingen waar het ONJK om bekend staat. Het ONJK is naast een week lang schaken ook een week lang feest! Want waar kan je naast schaken ook nog voetballen, zwemmen en meedoen aan allerlei verschillende side-evenementen? Ik weet zeker dat we er met zijn allen weer een hele mooie (schaak)week van gaan maken!

Ondertussen is de groep wachtende kinderen achter ons steeds groter geworden, wachtend totdat de tafels die hen van hun schaakbord scheidt worden weggehaald. En dan is het eindelijk zover, iedereen mag naar binnen! Veel kinderen hebben hun plaats al gevonden voordat de tafels goed en wel weggezet zijn. Voor sommige kinderen is het toch een zoektocht geworden. Gelukkig is Rufus Ang zo vriendelijk om het naambordje van zijn tegenstander (Marijn de Boer) omhoog te houden zodat hij zijn plekje kan vinden. Op andere borden wordt er ondertussen druk gepraat of wordt de opening alvast doorgesproken!

En dan komt het moment steeds dichterbij dat de opening ook daadwerkelijk op het bord gespeeld gaat worden. Hoofdwedstrijdleider Aart Strik heeft nog de laatste mededelingen voordat er traditiegetrouw op de gong geslagen wordt om het toernooi van start te laten gaan. En dan zijn we echt begonnen! Over tradities gesproken; de eerste vingers gaan al snel de lucht in, zijn de eerste partijen nu al afgelopen? Nee, voor nu gaat het om een klok die niet loopt of andere ongemakken. Toch laten de eerste resultaten niet lang op zich wachten. En hier dient zich de volgende uitdaging alweer aan: wat zet ik toch voor tekening onderaan het scoreformulier? Sommige kinderen hebben al nagedacht over een heuse handtekening, andere kinderen maken een mooie kubus of schrijven heel netjes hun eigen naam. Gelukkig zijn onze wedstrijdleiders allang blij met compleet ingevulde scoreformulieren. Wanneer je door de speelzaal een rondje maakt hoor je hier en daar de volgende vraag voorbijkomen: is dit mat? Volgens wedstrijdleider Thomas komt deze vraag elk jaar weer voorbij, daar hebben we onze volgende traditie alweer te pakken. Ondertussen hoort Wouter wel iets nieuws. Op de vraag in welke groep hij speelt wordt heel trots geantwoord met: groep 5! Tja, dit antwoord werd niet echt verwacht…

Van alle groepen op het ONJK hebben de F-groep en de GH-groep geluk. Zij mogen vandaag als enigste een tweede partij spelen. Vanzelfsprekend vormt zich weer een grote groep kinderen (en ouders) achter de tafels wachtend totdat zij zachtjes de speelzaal weer in mogen (Sommige spelers uit de E en D groep zijn namelijk na 1,5 uur nog steeds bezig met hun eerste partij). Zonder al teveel moeite heeft iedereen zijn of haar plekje weer gevonden en kan de tweede ronde van de F en GH groep beginnen.  En de kinderen hadden er weer zin in. De zetten worden uit de mouw geschud alsof het niets is. Wel vinden bijna alle kinderen de tijd om de stukken in volgorde van grote naast elkaar langs het bord te zetten.  Zoals een beetje de verwachting was zijn er binnen afzienbare tijd evenveel FGH partijen bezig als bij de D en E.

Terwijl de laatste partijen langzaam hun einde naderen is het tijd om de balans op te maken. De eerste rondes in een Zwitsers systeem (Swissmaster) zijn ingedeeld op rating. Dit betekend dat de bovenste helft op rating tegen de onderste helft op rating speelt. Normaal gesproken zou dit betekenen dat de speler met de hoogste rating zou winnen. Er zijn echter ook (veel) uitzonderingen te vinden tussen de uitslagen. 

De volgende spelers hebben in de D-Groep remise gespeeld of gewonnen van een speler met een hogere rating: Jari Groen, Micha Lindenaar, Zayd Maes, Mats Waersegers, Marthijn Kooistra en Frodo van Doren

De volgende spelers hebben in de E-Groep remise gespeeld of gewonnen van een speler met een hogere rating: Léon Niemeijer

De volgende spelers hebben in de FGH-Groep remise gespeeld of gewonnen van een speler met een hogere rating: Sarah-Joy Koorevaar, Cecilia Pereira Garza, Daniella Labruyère en Kevin Gang

Allen gefeliciteerd en iedereen heel veel succes in de volgende ronde morgen!

Morgen hebben we naast een druk speelschema ook nog twee side-evenementen klaarstaan. Vanaf 12:00 is er buiten een buikschuifbaan voor het nodige waterplezier (denk aan passende kleding). Voor de mensen die de Oranjedames achteraan willen met een glorieuze zege kunnen dit vanaf 17:00 doen tijdens het ONJK FIFA-toernooi. Heb jij het in je om jouw favoriete team naar de winst te leiden?

Beste bezoeker, per 25 mei 2018 treedt de AVG in werking. In het kader daarvan melden wij u het volgende. De organisatie van het ONJK verzamelt van alle deelnemers die zich inschrijven naam en adresgegevens en daarbij KNSB-nummers en FIDE-nummers. De naam- en adres gegevens verzamelen wij voor het kunnen communiceren met de deelnemers. De KNSB en FIDE nummers verzamelen wij om indelingen te kunnen maken en uitslagen van wedstrijden te kunnen delen met (internationale) schaakbonden. Daarnaast worden namen en bondsnummers op onze eigen website vermeld bij de uitslagenlijsten. Verder worden er tijdens het toernooi foto's gemaakt welke eveneens op de website komen te staan.

Dear visitor, per the 25th of May 2018 the EU's GDRP legislation requires us to make the following statement. The organising committee of the ONJK collects personal data from participants in the form of names, adresses and associated KNSB and FIDE registration numbers. We use this data to be able to communicate with participants. The KNSB and FIDE numbers are used in order to be able to make the tournament pairings and to communicate match results to the KNSB and FIDE organizations. The match results on our website also mention names and KNSB and FIDE numbers. During the tournament pictures will be taken by the organisation which will be published on our website.
Ok